Л.М.Падун: "Слово до чоловіків" (аудіо)

Проповідь у mp3 «Слово до чоловіків»

Читаючи Біблію, ми бачимо, що в першу чергу Бог звертається до чоловіків. Це не означає, що жінки - люди «другого ґатунку». Написано, що у Христі «нема чоловічої статі, ані жіночої, бо всі ви один у Христі Ісусі» (Гал.3:28). Тому, що стосується віри в Бога, ми маємо однаковий доступ до Божої благодаті і Його благословень. Але коли з'явилася Єва, Адам уже знав Бога і отримав від Нього Слово, і якщо жінка створена бути помічницею, то чоловік має окреме покликання від Бога.

I. ПОКЛИКАННЯ.

Чоловік – лідер

Перш за все, чоловік покликаний бути лідером. Лідер - це той, хто бере відповідальність, йде попереду і є прикладом. Ми живемо у світі, в якому все переплутано і існує не так, як було спочатку. Жінки не покликані займатися укладанням рейок, носити важкі сумки, так само, як і бути головою в сім'ї, в суспільстві, в Церкві. Бог дав здатність бути лідерами чоловікам. Але коли порушується цей принцип, лідируючі позиції змушені займати жінки, беручи на себе чужу ношу. Так з'являються жінки-політики, жінки-начальниці, жінки-пастори, але Божа воля є в тому, щоб чоловіки йшли попереду, а жінки допомагали їм.

Чоловік - той, хто забезпечує 

Перш, ніж сім'я може розпорядитися фінансами, першим їх бачить голова родини - чоловік. Кожен чоловік щасливий, маючи можливість добре заробити і забезпечити свою сім'ю всім необхідним, і Бог на боці чоловіків, щоб допомагати їм у цьому.

Чоловік – захисник

У кожного нормального хлопчика більшу частину іграшкового «арсеналу» складають пістолети, автомати та інша зброя, тому що в кожному чоловікові живе захисник. Ця потреба закладена Богом, і чоловік, як голова сім'ї, є відповідальним за те, щоб захистити свою дружину і дітей, коли це буде необхідно. Поки ми живемо на землі, багато чого зазіхає на наш мир, спокій і безпеку. Земне життя - не прогулянка, і кожен крок треба завойовувати. 
 
Більше того, Біблія - це книга війни, в якій є як переможці, так і переможені. Воювати можна різними шляхами і різного виду зброєю - фізичною, інтелектуальною, духовною, і Біблія не навчає пацифізму. Ані Старий, ані Новий Заповіт не закликає скласти зброю і пасивно очікувати, поки зло заволодіє твоєю оселею. 
 
Віруючих часто цікавить питання: «А гріх чи не гріх користуватися зброєю?». Апостол Павло пише, що Божий слуга «недармо носить меча, він бо месник у гніві злочинцеві!» (Рим.13: 4). Кожна нормальна людина розуміє, що мечем не копають картоплю, але відтинають голову. Якщо ти знаходишся на війні, і захищаєш свою країну в лавах армії - це не гріх. Якщо ти міліціонер, який користується своєю зброєю, знешкоджуючи злочинця - це теж не гріх. Більш того, правильно і важливо молитися про якість армії, міліції, служби безпеки, щоб вони добре і сумлінно захищали свій народ.

II. СЕКРЕТ УСПІХУ.

Є різні причини, з яких чоловіки не займають лідируючу позицію. Це можуть бути неблагополучні сім'ї, проблеми з оточенням, негативні обставини. Все це пригнічує чоловіків і принижує їх гідність. Дитина виростає невпевненою, закомплексованою, що згодом відображається на всьому житті. Але варто помістити чоловіка в правильні умови, надати можливість піднятися і проявити себе, направивши його потенціал у правильне русло, як все, що Бог вклав у нього, розкриється повною мірою!
 
Біблія розповідає про одну людину на ім'я Ябец. Він народився хворобливим хлопчиком, якого всі жаліли і співчували йому, що пригнічувало його ще більше. Жоден чоловік не потребує жалю! Чоловікам потрібна повага, визнання і авторитет! Тому в один прекрасний день Ябецу набридло таке життя, і він почав волати до Бога: «Коли б Ти, благословляючи, поблагословив мене, і побільшив границю мою, і рука Твоя була зо мною, і зробив охорону від лиха, щоб не засмучувати мене!» (1 Хронік 4:9-10). Ябец молився про Боже благословення, яке «збагачує і смутку не приносить», просив успіху і захисту, і Бог відповів йому. Написано, що «Бог послав, чого він просив», а також що Ябец був «поважаний більше від своїх братів». Він більше не засмучувався, тому що Бог був із ним!
 
Немає нічого нового під сонцем. У житті завжди є якісь негативні обставини і причини, щоб здатися. Але для кожного чоловіка завжди є надія піднятися і виконати своє покликання в Богові! Нормальний процес, коли тебе супроводжує успіх, зріст і прогрес. Але якщо твоє життя схоже на «розбите корито», саме час волати до Бога, як Ябецу!

Бог бажає бути з кожним чоловіком, щоб благословити і допомогти у кожній добрій справі. Якщо Бог буде з тобою, це буде помітно і тобі, і всім, хто тебе оточує, як це було з Йосипом, Яковом та іншими мужами Божими в Біблії. Але все, що пропонує нам Бог, включає певні умови, завжди є наша частина. Чого ж Бог очікує від чоловіків?

«Тричі в році вся чоловіча стать буде являтися перед лице Владики Господа, Бога Ізраїлевого. Бо Я вижену людей перед лицем твоїм, і розширю границю твою, і ніхто не запрагне твоєї землі, коли ти ходитимеш являтися перед лице Господа, Бога твого, тричі в році» (Вихід 34:23-24).

У Старому Заповіті у визначений Богом час і місце з усього Ізраїлю збиралися чоловіки, відклавши всі свої справи і турботи. Спочатку це відбувалося в скинії, потім у храмі. У Новому Заповіті таким місцем Бог обрав Церкву: «Не кидаймо збору свого, як то звичай у деяких» (Євр.10:25).

Чому Біблія говорить про те, щоб саме чоловіки являлись перед лицем Господа? Тому що жінки і так роблять це без проблем. Вони першими йдуть до храму, але у чоловіків з цим бувають проблеми. У неділю у чоловіків з'являється стільки «невідкладних» справ, скільки не було за весь тиждень. Вони готові навіть прибрати вдома і залишитися з дітьми, відправивши дружину на зібрання. Але Біблія говорить, щоб чоловіки самі являлись перед лицем Господа, якщо вони бажають Його благословень. «Чого я піду до Церкви, я й сам все знаю, посиджу вдома, Біблію почитаю». Давайте не будемо обманювати себе. Вдома ми будемо читати тільки те, що нам подобається, а в Церкві нам скажуть істину, яка не завжди комфортна, тому ми й не хочемо туди йти.

Як Бог може вшанувати нас, якщо ми Його не шануємо? Не чекай, поки обставини придавлять так, що доведеться не просто йти до Церкви, але бігти! Не будь гордим і ледачим, не шукай виправдань, але відкрий своє серце для Бога і Його Слова. Господь бажає одного - добра для нас. Він хоче благословити чоловіків, і через них - сім'ї і суспільство. Але все починається з того, коли чоловік іде перед лице Господа, віддає Йому славу, дякує Йому, дозволяє Богу говорити з ним особисто і відновлювати його гідність.

«Ну, в Старому Заповіті чоловіки були тричі в році у храмі, ось і я приходжу до Церкви три рази на рік». Не про це йде мова. Ізраїльтяни приходили до храму з постійністю, але саме ці три свята мали особливе і символічне значення.

Свято опрісноків

Опрісноки в Біблії є символом чистоти і святості. Чоловіки більш схильні до спокус і гріху, ніж жінки. Біблія говорить про провину батьків, а не матерів, тому що носіями гріховних «вірусів» є чоловіки, які передають наступному поколінню прокляття перворідного гріха. 

Свято опрісноків - це свято Великодня, а наша Пасха - Христос, Який помер за нас, і пролив Свою Кров, щоб очистити нас від гріха. Влаштуй собі свято чистоти і святості! Будь швидким на те, щоб просити вибачення у Бога і у своїх ближніх. Приходь перед лице Боже, відкривай перед Ним своє серце. У чистоті є радість, яку не заміниш нічим іншим!

Свято тижнів

Це свято символізує давання і виповнення Духом Святим. У Старому Заповіті свято тижнів відзначали на початку збору врожаю. Кожен чоловік вирізав частину поля, в'язав снопи і віз їх у Дім Божий, висловлюючи свою повагу Богу даванням. 

Є три види давання: десятина, пожертвування і милостиня. Будь щедрим. Ми прийшли в цей світ без гроша за душею, і підемо з нього такими ж, тому мудро розпорядись тим, що дано тобі Богом на цій землі. Давання змінює наше життя, позбавляючи від егоїзму і роблячи нас відкритими до потреб інших людей, і цим ми також вшановуємо Бога. Написано, що чоловіки не повинні приходити перед лице Боже з порожніми руками. Не передавай свої дари через дружину, але приходь у Дім Божий сам, шануй Бога, і Він благословить тебе. 

Також свято тижнів - це День П'ятидесятниці, коли Дух Святий зійшов на цю землю. Дух Святий радикально змінює наше життя, тому важливо, щоб чоловіки не соромилися наповнюватися Духом Святим, молитися іншими мовами. Якщо людина не наповнена Духом Святим, вона наповнена всякими нечестивими речами, тому дозволь Духу Святому стати твоїм Другом!

Свято кучок

Свято кучок - це день подяки і спілкування. Коли в Ізраїлі збирали врожай вдруге, влаштовувалось свято подяки Богові. Так чудово, коли чоловіки піднімають свої руки до Неба без гніву та сумніву, і всім серцем дякують Богові за силу, здоров'я, фінанси, допомогу, за свою сім'ю і все добре в своєму житті!

Також це свято спілкування. Чоловіки мають потребу в спілкуванні не тільки зі своїми дружинами, а й з іншими чоловіками. Тобі потрібні добрі друзі, з якими ви могли б з'їздити на риболовлю, на полювання, поспілкуватися - в цьому також Божа воля і благословення.

Бог має для кожного чоловіка велику долю і покликання. Не дозволь дияволу вкрасти все це через гріх і засудження. Не залишайся вдома зі своїми проблемами, але приходь у Дім Божий, відкривай своє серце для Бога і приймай все добро, що є в Нього для тебе. Роби свою частину, і Бог виконає Свою. Перестань сумувати! Якщо Бог з тобою, все буде добре! Він має силу вивести тебе з будь-яких проблем, благословити і поширити твої межі!


Джерело - leonidpadun.org