Л.М.Падун: "Ревність до дому Твого..."

“Зближалася Пасха юдейська, і до Єрусалиму подався Ісус. І знайшов Він, що продавали у храмі волів, і овець, і голубів, та сиділи міняльники. І, зробивши бича з мотузків, Він вигнав із храму всіх, вівці й воли, а міняльникам гроші розсипав, і поперевертав їм столи. І сказав продавцям голубів: Заберіть оце звідси, і не робіть із дому Отця Мого дому торгового! Тоді учні Його згадали, що написано: Ревність до дому Твого з’їдає Мене!”. (Ів. 2:13-17).

Щоб зрозуміти ці слова до кінця, треба уявити собі цю картину, і вона була вражаючою. Уявіть собі храм. Це було величезне приміщення, куди вміщалися тисячі людей. І написано, що Ісус “знайшов, що продавали у храмі волів, і овець, і голубів, та сиділи міняльники”. Я думаю, що для продажу волів і овець недостатньо поставити маленький столик. Уявляєте, яка частина храму була відведена для продажу тварин? Це був справжній базар, зі своєю атмосферою, галасом, гамором, де кожен продавець тримається за своє місце, за свої гроші.

І раптом сюди приходить Ісус Христос із Своїми учнями, і в Його серце починає щось відбуватися … Я думаю, що якби в той момент Він з кимось почав радитися, будь-яка логіка підказала б: “Ісус, та не зв’язуйся, проходь далі!”. Але ревність – це те, що перевищує логіку. Коли Ісус дивився на цю величезний натовп, на цей базар, Він був настільки захоплений ревністю, що не бачив іншого шляху, іншого варіанту. Він знав тільки одне: “Дім Мого Отця не буде торгівельним домом!”, і цього було достатньо.

Його учні, для яких Ісус завжди був загадкою, напевно дивилися і думали: “Що ж буде на цей раз? Він то дерева проклинає, то ще щось таке робить …”. І що ж відбулося далі? “І, зробивши бича з мотузків, Він вигнав із храму всіх, вівці й воли, а міняльникам гроші розсипав…”. Учні остовпіли: “Ісус, лагідний і люблячий, що Ти робиш?”. Уявіть, що означає гроші у міняльників розсипати! Торкнутися їхнього “святого святих”! І не просто торкнутися, а ще й стіл перевернути! Уявляєте собі Ісуса, що Він робив це? “Це ж неможливо!”. Можливо. Але лише тоді, коли ревність до дому Господнього з’їдає тебе.

“Ревність” за словником Ожегова означає “завзяття”, “старанність”. Завзяття – це ривок, прорив уперед. Старанність – це максимум зусиль до досягнення мети. Друге слово, на яке я звернув увагу – “з’їдає”. З’їсти – це не просто лизнути і все. Ревність – це те, що поглинає тебе повністю. Це означає, що ти вже не думаєш: “А можливо це чи ні?”. Ти не прораховуєш, як це можна зробити, але ти спонукуваний ревністю. Справедливою, щирою, чистою ревністю до дому Господнього.

Ревність повинна оволодіти нами настільки, щоб ми не надто багато міркували: “А чи можливо це? .. А чи можливе спасіння моєї родини, мого міста, України? .. А чи можливо побудувати церкву, поїхати на місію? .. “

Безумовно, ми повинні бути мудрими, і мати ревнощі за розумом, як написано в Біблії. Але коли є тільки одні міркування, немає ніякого толку. Без ревнощів неможливо чогось досягти. Ти завжди будеш мати виправдання, як той ледачий чоловік, що казав: “Господи, ось я взяв Твій талант і загорнув його в хусточку, в кульочок, закопав, зберіг, ось Тобі Твоє” (див. Матв.25 :24-25) .

Одного разу Ісус Христос сказав такі слова: “Коли зерно пшеничне, як у землю впаде, не помре, то одне зостається; як умре ж, плід рясний принесе” (Ін.12: 24). Перебуваючи тоді в домі Божому, Ісус був готовий померти заради нього і заради Бога, Отця Свого. Він не дорожив Своїм життям, тому й досяг мети.

Коли Ісус помер на хресті, Він зробив це з Божої ревності до нас із вами. Сьогодні Він чекає цієї ревності від нас, тому що віддав Себе, “щоб нас визволити від усякого беззаконства та очистити Собі людей вибраних, у добрих ділах ревних”.

leonidpadun.org